Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013


Τι είναι οι «περίκλειστες εστίες»;
Εστίες, το στόμιο των οποίων κλείνεται με πόρτες, ορίζονται γενικώς ως «περίκλειστες». Ο πιο ιδανικός τρόπος για να κατασκευάσουμε μια περίκλειστη εστία, χωρίς να χάσουμε το οπτικό αποτέλεσμα και την θαλπωρή της φλόγας μιας ανοιχτής εστίας, είναι με την χρήση ανθεκτικών στη θερμότητα, υαλοκεραμικών πινάκων. Τα πυρίμαχα αυτά κρύσταλλα είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πόρτες ή στα πλαϊνά μέρη ενός τζακιού ή μίας σόμπας.

Πως οι περίκλειστες εστίες διατηρούν καθαρό το τζάμι;
Αν διαλέξετε μία περίκλειστη εστία με κεραμικό πυρίμαχο τζάμι, μπορείτε να έχετε εξίσου ζωντανές φλόγες και δυνατή φωτιά, χωρίς τη βρωμιά και τη μυρωδιά της κάπνας μιας ανοιχτής εστίας. Σήμερα, οι υψηλής ποιότητας σόμπες και τα ενεργειακά τζάκια έχουν ένα αποδοτικό σύστημα καθαρισμού με αέρα (αεροκουρτίνες) στο εσωτερικό τους ώστε η φωτιά να είναι πάντα ορατή και το κρύσταλλο καθαρό.

Γιατί είναι πιο αποδοτικές οι περίκλειστες εστίες από τις ανοιχτές;
Το χειμώνα, ένα μεγάλο ποσοστό της θερμότητας που παράγεται από το τζάκι, χάνεται επειδή φεύγει από την καμινάδα. Όσον αφορά στις εκπομπές, οι περίκλειστες εστίες είναι πολύ ανώτερες των ανοιχτών. Με ελεγχόμενη παροχή αέρα και προσεκτικά σχεδιασμένους αεραγωγούς για την διοχέτευση πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και τριτεύοντος αέρα καύσης, εξασφαλίζουν ότι το ξύλο θα καίγεται πιο καθαρά και πιο αποδοτικά. Έτσι, μεγιστοποιείται η θερμότητα που παράγεται και ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ξύλου, η κάπνα και η στάχτη.

Γιατί είναι πιο ασφαλείς οι περίκλειστες εστίες από τις ανοιχτές;
Οι ανοιχτές εστίες δεν πρέπει να αφήνονται χωρίς επίβλεψη. Εάν  όμως έχετε μία περίκλειστη εστία, μπορείτε να φύγετε από το δωμάτιο χωρίς να ανησυχείτε για τίποτα. Είναι αδύνατον να πεταχτούν σπίθες ή καπνός μέσα στο δωμάτιο, λόγω του πυρίμαχου τζαμιού. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι μπορείτε να ευχαριστηθείτε την φωτιά με το κεφάλι σας ήσυχο. Σε αντίθεση με τα ανοιχτά τζάκια, τα κλειστά τζάκια ή σόμπες μπορούν, για αυτό το λόγο, να εγκατασταθούν σχεδόν σε οποιονδήποτε τύπο κτιρίου.

Γιατί οι κάτοχοι τζακιών ή σομπών συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και βοηθούν να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή;
Όλοι πρέπει να δράσουμε προκειμένου να επιβραδυνθεί η παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να βρούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αφού τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εξαντλούνται γρήγορα. Οι κάτοχοι σύγχρονων τζακιών ή σομπών συνεισφέρουν και στους δύο σκοπούς. Το ξύλο είναι η ιδανική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Είναι διαθέσιμο σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες και έχει εντελώς ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Μοιραστείτε το: