Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013


Ψάρια ψητά στο barbeque


Το ψάρι το φρέσκο για να το ξεχωρίσεις δεν το κοιτάς στα βράνxια αν είναι κόκκινα η όχι όπως νομίζουν πολλοί ! Τα βασικά σημεία που κοιτάς είναι στο σώμα και στα μάτια, το σώμα του ψαριού πρέπει να σκληρό και όταν ακουμπάς πάνω του και πιέζεις ελαφρά να επανέρχεται στη θέση σου.
Επίσης στο σώμα πρέπει να έχει αυτή τη γλοιώδη ουσία που μένει πάνω στο σώμα του μόνο για 12 με 18 ώρες!

Άλλο βασικό είναι το μάτι του πρέπει να είναι εξογκωμένο και όχι θολό και γενικά ένα φρέσκο ψάρι λάμπει όχι μόνο στα μάτια αλλα και στο σύνολο.Περάστε απαλά από το σώμα του το χέρι σας και αν γλιστράει και δεν μπορείτε να το πιάσετε τότε έχετε διαλέξει το καλύτερο
Ψάρια ψητά στη σχάρα, τόσο απλό άλλα και τόσο δύσκολο για όσους δεν ξέρουν να το κάνουν.
Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια.
- Όταν ανοίγεις το ψάρι, το κάνεις από την τρυπίτσα που έχει χαμηλά στην κοιλιά του και προς τα πάνω. Δεν το ανοίγεις από πιο χαμηλά γιατί θα διαλυθεί.
- Είναι απαραίτητο να φύγει όλο το αίμα που μπορεί να υπάρχει γιατί αν ψηθεί το αίμα, θα σου μαυρίσει το ψάρι.


Η προετοιμασία του ψαριού
Το ψάρι δεν είναι κρέας για να θέλει μαρινάρισμα. Είναι όμως απαραίτητο να προετοιμάσεις και το ψάρι και την σχάρα σου έτσι ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Η σχάρα θέλει λάδωμα γιατί το ψάρι είναι ευαίσθητο και κολλάει.Δεν θες να κολλήσει η πέτσα και να την χάσεις.

Το ψάρι από την άλλη θέλει λάδι και αλάτι χοντρο. Πρώτα το αλατίζουμε μπροστά πίσω και στην κοιλια του. Το αλάτι στο ψάρι μπαίνει μόνο πριν το ψήσιμο, όχι κατά τη διάρκεια. Το λάδι μπαίνει πριν από το αλάτι.
 
Πώς το ψήνω;
Κάθε ψάρι θέλει τον δικό του χρόνο. Ανάλογα το είδος του και φυσικά το μέγεθός του.Yπολογιζουμε περιπου κιλο και μισαωρο.Δηλαδη για ένα ψαρι ενός κιλού θα χρειαστει μισή ώρα ψήσιμο. Οπότε τους χρόνους σου θα τους καταλάβεις εμπειρικά.


Αρχικά βάζεις το ψάρι στη σχάρα.(οι χρόνοι που αναφέρουμε είναι για ένα ψάρι 600-700γρ.)
Έχεις φροντίσει να κάνεις δυνατή φωτιά με μαζεμένα τα κάρβουνά σου στη μέση και τη σχάρα σου πυρωμένη για να επιτύχεις το λεγόμενο σχάρωμα.Το σχάρωμα είναι η φάση κατά την οποία το ψάρι παίρνει το πρώτο του δυνατό ψήσιμο (και βλέπεις τη σχάρα στο σώμα του).Το ψάρι θέλει δυο γυρίσματα. Αφού λοιπόν το αφήσεις για 5-8 λεπτά από την πλευρά που το έβαλες αρχικά για σχάρωμα, περνάς στο δεύτερο γύρισμα.

Προσέχεις πολύ στο πώς θα γυρίσεις το ψάρι για να μην το διαλύσεις.Αν δεν νιώθεις πολύ σίγουρος για τις δυνατότητές σου, καλύτερο θα ήταν να το βάλεις μέσα σε σχάρα που κλείνει και να γυρίζεις τη σχάρα πάνω στα κάρβουνα.Είναι η ώρα να σχαρώσεις και αυτή την πλευρά του ψαριού για 5-8 λεπτά.
Στην συνέχεια απλώνεις τα κάρβουνα για να χαμηλώσει η ένταση της φωτιάς και αφήνεις το ψάρι να ψηθεί για κάνα δεκαλεπτο το πολύ ακομα.
Ετοιμαζετε  φρεσκο λαδολέμονο και ραντίζετε το ψάρι με αυτό.

Αναδημοσίευση από:mamascook.blogspot.gr 
Μοιραστείτε το: