Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012


Στα καλύτερα βιοκαύσιμα συγκαταλέγονται το πυρηνόξυλο και τα πέλλετ ξύλου, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις και τις έρευνες που διεξάγει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε περισσότερα από διακόσια είδη βιομάζας τα τελευταία δύο χρόνια.

Η υψηλή αποδοτικότητα του πυρηνόξυλου στην παραγωγή ενέργειας αναδεικνύει τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος της επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή λαδιού, από μια χώρα όπως η Ελλάδα που αποτελεί μια από τις κύριες παραγωγικές δυνάμεις ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ, Παναγιώτης Γραμμέλης, «είναι χαρακτηριστικό ότι παραγωγοί ελαιολάδου από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία εξάγουν αυτή τη στιγμή το πυρηνόξυλο στην Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες που το χρησιμοποιούν ευρύτατα για την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, όπως προσέθεσε, το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα γίνονται αποσπασματικές προσπάθειες, οι οποίες τελικά δεν ευδοκιμούν.

Μάλιστα ο ερευνητής παρέθεσε και την περίπτωση της χρήσης αγριοαγκινάρας στη μεικτή καύση με λιγνίτη που δοκιμάστηκε πριν από δύο χρόνια σε
ατμοηλεκτρικό σταθμό της Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι το πείραμα πέτυχε αλλά δεν προχώρησε λόγω αδυναμίας συνεργασίας των αγροτικών φορέων της περιοχής με τη ΔΕΗ.

Αναδημοσίευση από : econews.gr
Μοιραστείτε το: