Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010


Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε κατά την επιλογή του κατάλληλου τζακιού. Υπάρχουν όμως τρεις βασικές ερωτήσεις, που οι απαντήσεις τους θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη εστία τζακιού.

1. Ενεργειακό τζάκι ή απλό; Ποιον σκοπό θα εξυπηρετεί το τζάκι;

Τα τζάκια εμφανίστηκαν στο προσκήνιο με σκοπό αποκλειστικά λειτουργικό – τη θέρμανση του σπιτιού και τρόπος μαγειρέματος. Καθώς όμως όλο και περισσότερα σπίτια αποκτούσαν τζάκι άρχισε να αποκτά και διακοσμητικό χαρακτήρα.
Αν το τζάκι στο σπίτι σας δεν είναι απαραίτητο για τη θέρμανση του, τότε δε θα πρέπει να ανησυχείτε για τον αριθμό των BTU της εστίας που θα επιλέξετε. Προχωρήστε αμέσως στην ερώτηση δύο.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού όμως θα ήθελαν ένα τζάκι που, όχι μόνο ομορφαίνει το χώρο αλλά και, ζεσταίνει το σπίτι με οικονομικό τρόπο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς κάποιο ενεργειακό τζάκι. Η θέρμανση του σπιτιού και η διακόσμηση του δωματίου δεν έρχονται σε σύγκρουση. Ελέγξτε το αριθμό των BTU της κάθε εστίας και την απόδοση της. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της τόσο καλύτερη η εστία, ενώ η απόδοση δε θα πρέπει να πέφτει κάτω από 70%.
Είναι ακόμη πιθανό να θέλετε ένα τζάκι το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μαγειρική του σπιτιού. Ποιος θα αρνηθεί την γεύση από το ψητό στα κάρβουνα κρέας; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να παραμερίσετε το θέμα της αισθητικής και της διακόσμησης.

2. Που και πως θα τοποθετηθεί το τζάκι;

Εάν έχετε τον απαραίτητο χώρο ένα ελεύθερο τζάκι είναι πράγματι ένα διακοσμητικό στοιχείο για το δωμάτιο του σπιτιού. Δεν χρειάζεται να γκρεμίσετε τοίχους αλλά ούτε και να προσπαθείτε να το χωρέσετε σε κάποια στενά σημεία. Απλά φροντίσετε να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να μη χρειάζεται να τοποθετήσετε αντικείμενα πολύ κοντά.
Για όσους έχουν ήδη ένα τζάκι στο σπίτι τους ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η λύση της κασέτας μετατροπής, εστίες που τοποθετούνται μέσα στο υπάρχον τζάκι μετατρέποντας σε ενεργειακό τζάκι και αυξάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την απόδοση της εστίας τους. Μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα σπίτια που πωλούν οι κατασκευαστικές εταιρείες διαθέτουν τζάκια απλά, τα οποία σπαταλούν τη θερμότητα στον εξωτερικό χώρο αντί να τη χρησιμοποιούν για τη θέρμανση του σπιτιού.
Τέλος, εάν είστε στη φάση της κατασκευής του σπιτιού, μπορείτε να επιλέξετε την τοποθέτηση του τζακιού σας σε κάποιον τοίχο του δωματίου, είτε γωνιακό τζάκι, είτε στη μέση ενός τοίχου.

3. Τζάκια pellets, τζάκια ξύλου, υγραερίου ή ηλεκτρικά;

Μπορείτε να επιλέξετε ένα τζάκι που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη υγραέριο, ξύλο, pellet ή απλά ηλεκτρικό ρεύμα. Τα τζάκια αερίου απαιτούν την ύπαρξη εξαερισμού (βλέπε Εισαγωγή – Υγεία), αλλά δεν δημιουργούν στάχτη. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν απαιτεί την ύπαρξη καμινάδας.
Το ξύλο είναι το πιο συνηθισμένο καύσιμο για τα τζάκια, και ίσως να θέλετε να το προτιμήσετε για την ευχάριστη αίσθηση που δημιουργεί. Το pellet ως καύσιμη ύλη θεωρείτε πιο καθαρή και οικολογική μορφή ενέργειας, ενώ πολλοί υποστηρίζουν, κι ίσως όχι άδικα, ότι είναι η οικονομικότερη λύση από όλες.

Πηγή: Maison Decoration

Μοιραστείτε το: