Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013


Γιατί έχει το ξύλο ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα;
Μία σύντομη εκδρομή στον κόσμο της βιοχημείας: Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ένα δέντρο αποσπά διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από το περιβάλλον, το οποίο αποθηκεύεται στο ξύλο. Όταν το ξύλο καίγεται, απελευθερώνεται η ίδια ακριβώς ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Η ίδια ακριβώς ποσότητα θα απελευθερωνόταν ακόμα και αν το δέντρο απλώς σάπιζε φυσικά. Αυτή η φυσική μορφή ανταλλαγής εκπομπών είναι πάντα σε ισορροπία, επειδή η δασοκομία έχει κάνει μία μακροχρόνια δέσμευση βιωσιμότητας.

Ποια είναι διαφορά χρήσης του ξύλου ως καύσιμου αντί για πετρέλαιο και φυσικό αέριο;
Τα δάση δεν υλοτομούνται τυχαία. Τα δέντρα που πέφτουν από τον αέρα ή αυτά που κόβονται για αραίωση χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως καυσόξυλα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα καυσόξυλα προέρχονται πρωτίστως από εγχώρια δάση.  Έτσι, είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο πριν ακόμα χρησιμοποιηθεί, γιατί, σε αντίθεση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δεν χρειάζεται να μεταφερθεί από μακρινές αποστάσεις ούτε χρειάζεται κάποια περίπλοκη βιομηχανική επεξεργασία. Το καυσόξυλο χρειάζεται απλώς να κοπεί, να τεμαχιστεί, και να ωριμάσει.
 
Γιατί είναι τα σύγχρονα τζάκια και οι σόμπες είναι η ιδανική λύση για σπίτια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας;
Τα τζάκια και οι σόμπες είναι η τέλεια μορφή θέρμανσης για σύγχρονα σπίτια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, συχνά παρέχουν αρκετή θερμότητα ώστε να θερμανθεί ολόκληρο το σπίτι. Επειδή όμως τέτοιου είδους σπίτια είναι σχεδιασμένα να είναι αεροστεγή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τζάκια ή σόμπες άμεσου εξαερισμού που δεν χρησιμοποιούν για την καύση τον αέρα του δωματίου αλλά αέρα που έρχεται από εξωτερικό αεραγωγό. Η πλειοψηφία των ενεργειακών τζακιών και σομπών μας δίνουν την δυνατότητα αυτή.

Η εγκατάσταση τζακιού ή σόμπας θα με βοηθήσει να αποφύγω τις συνέπειες της αύξησης των τιμών στην ενέργεια;
Όταν θα ακούν στις ειδήσεις για νέες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, οι κάτοχοι τζακιών και σομπών θα αισθάνονται πολύ άνετα. Τα τελευταία χρόνια η τιμή του ξύλου έχει αυξηθεί ελάχιστα. Αντιθέτως, από το 2007 και μετά, η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει ανέβει δραματικά. Οι σόμπες και τα τζάκια που μπορούν να ζεστάνουν και άλλα δωμάτια του σπιτιού μέσω αεραγωγών ή ακόμη καλύτερα μέσω του δικτύου του καλοριφέρ, είναι μία ιδιαιτέρως αποδοτική λύση.
 
Τι είναι οι σόμπες πέλετ;
Η σόμπα πέλετ είναι εναλλακτική της ξυλόσομπας. Χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη τα πέλετ τα οποία φτιάχνονται από πριονίδια και άχρηστα ξύλα και αποθηκεύονται σε σακιά ή σε δεξαμενές. Είναι καθαρά και μπορούν να μεταφερθούν χωρίς πρόβλημα. Οι σόμπες πέλετ λειτουργούν πολύ εύκολα, έχουν αυτόματη ανάφλεξη και ρύθμιση της καύσης, χρειάζονται μικρή καμινάδα, καθαρίζονται πολύ εύκολα και οι περισσότερες έχουν την δυνατότητα να προγραμματιστούν ώστε να ανάβουν και να σβύνουν μόνες τους ότι ώρα μας βολεύει. Είναι πολύ πιο ξεκούραστες από τις ξυλόσομπες και επειδή έχουν τέλειο έλεγχο της καύσης, παράγουν πολύ καθαρότερα καυσαέρια (μηδενική κάπνα) και έχουν πολύ μεγάλο συντελεστή θερμικής απόδοσης.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης καυσόξυλου;
Τα ξύλα πρέπει να κόβονται και να αποθηκεύονται για τουλάχιστον δύο χρόνια σε ένα προστατευμένο αεριζόμενο μέρος προκειμένου να ωριμάσουν μέχρι η υγρασία τους να πέσει κάτω από το 20%. Θα έχουν μία απόδοση θέρμανσης περίπου 4 κιλοβατώρες ανά κιλό. Τα φρεσκοκομμένα ξύλα είναι συνήθως πιο φθηνά, αλλά το χλωρό ξύλο δεν καίγεται το ίδιο αποδοτικά και παράγει πολύ καπνό. Η απόδοσή του μπορεί να είναι ακόμη και κάτω από 2 κιλοβατώρες ανά κιλό, επομένως επιβεβαιώνει την έκφραση: «το φθηνό είναι ακριβό». Επιπλέον, ευνοεί το σχηματισμό επικαθήσεων αιθάλης και πίσσας στην καμινάδα που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και φωτιά στην καμινάδα.

Τι σημαίνει ο κανόνας 20-20-20;
Ο κανόνας «20-20-20» είναι υποχρεωτικός για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.: 20% λιγότερο CO2, 20% αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 20% περισσότερη ενεργειακή αποδοτικότητα μέχρι το 2020. Θεσπίστηκε προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2°C αυτόν τον αιώνα. Απαιτητικός στόχος, αλλά όχι ακατόρθωτος. Οι Βρυξέλες το γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: Η κλιματική πολιτική είναι και ενεργειακή πολιτική. Προκείμενου να μειωθούν οι εκπομπές CO2, θα πρέπει να παραχθούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα και να χρησιμοποιούνται βιοκαύσιμα. Έχουν κατασκευαστεί πολλά αιολικά και ηλιακά πάρκα, προκειμένου να ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και τέλος, με τους νέους κανονισμούς στις οικιακές συσκευές, η αποδοτικότητα θα αυξηθεί κατά 20%. Και τι κοστίζει το 20-20-20; Λιγότερο από το 0,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε., λένε οι ειδικοί. Αν οι προβλέψεις τους είναι σωστές, θα εξοικονομήσουμε μέχρι 100 δις ευρώ. Επιπλέον το 20-20-20 διεγείρει κοινωνικοπολιτικές βελτιώσεις. Η παραγωγή ενέργειας γίνεται πιο φιλική προς τον καταναλωτή και η παροχή, μέσω της χρήσης ιθαγενών πηγών ενέργειας, πιο ασφαλής.
Μοιραστείτε το: