Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012


Τη δυνατότητα που δίνει η βιομάζα από ξύλο, ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καταδεικνύει έρευνα επιστημόνων του Εργαστηρίου Δασικής Τεχνολογίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας paseges.gr.

Όπως υποστηρίζουν στη μελέτη τους ο καθηγητής Ιωάννης Μπαρμπούτης και η υποψήφια διδάκτορας Βασιλική Καμπερίδου, πρόκειται για υλικό που βρίσκεται σε αφθονία και μένει ανεκμετάλλευτο, αν και θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος.

Στα σημαντικότερα οφέλη από τη χρήση βιομάζας από ξύλο στην παραγωγή ενέργειας, συγκαταλέγεται η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η δημιουργία θέσεων εργασίας, ο καθαρισμός των περιοχών υλοτόμησης κλπ.

Η μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση χρήσης της δασικής βιομάζας, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση βιομάζας και αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης πυρκαγιών, επισημαίνουν οι δύο ερευνητές, τονίζοντας ότι η εκμετάλλευση της βιομάζας στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσε να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι με τη χρήση της ξύλινης βιομάζας στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας μειώνονται δραστικά οι εκπομπές αερίου που θα προέκυπταν από την υγειονομική ταφή ενός τέτοιου οργανικού υλικού.

Επιπλέον, λόγω του ότι ο άνθρακας που περιέχεται στο ξύλο έχει δεσμευτεί κατά τη δημιουργία της οργανικής ύλης από την ατμόσφαιρα, στην οποία επανέρχεται μετά την καύση, το ισοζύγιο εκπομπών σε όλο τον κύκλο ζωής του βιοκαυσίμου είναι μηδενικό, με την προϋπόθεση ότι τα δέντρα που υλοτομούνται αντικαθίστανται στη φύση.

Τέλος, η μηδαμινή ύπαρξη θείου ή αζώτου στο ξύλο, συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών που είναι υπεύθυνες για την όξινη βροχή, ενώ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας, η ξύλινη βιομάζα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο, χωρίς να επηρεάζεται από ανεξέλεγκτους παράγοντες.

Πηγή : econews.gr
Μοιραστείτε το: